tirsdag 26. august 2014

Hva brukes de forskjellige stoffene til?

I dag har jeg laget en oversikt over hva de forskjellige stoffene jeg bruker brukes til, jeg hadde store problemer med dette når jeg starta å sy. Ennå kan jeg lure på stoffer som jeg ikke har vært så mye borti.
Jeg begynner med det stoffet jeg har sydd mest av

Jersey
Jersey er benevnelsen på ett strikket stoff, som ofte er tilsatt lycra/elastan/spandex som gjør stoffet elastisk. Det kan være strikket av b.l.a bomull, ull og bambus. Det finnes mange forskjellige kvaliteter av jersey, det som kan være greit å vite er at singeljersey er en del tynnere enn vanlig jersey. Jeg syr stort sett bodyer, gensere, luer og pannebånd av jerseystoff. Til større barn kan dette bli for tynt til bukser, jeg syr kun tights i jersey. Men til de små som ennå ikke kryper rundt går dette bra å bruke.

Dette er sydd i jersey:


Interlock
Interlock er også ett strikket stoff, men det er dobbeltstrikket og har lik for og bakside. Det er stødigere enn jersey siden det ikke er tilsatt elastisk fiber. Det er ett veldig mykt stoff og egner seg b.l.a fint til fôr, gensere, bodyer og spesielt til kanting da det ikke strekker seg som jersey. Jeg bruker interlock til kanting på gensere og bodyer. Det egner seg ikke til luer og pannebånd da det lett mister fasongen om det blir strukket over tid. 

Denne genseren er kantet med interlock:

Ribb
Ribb er også ett strikket elastisk stoff som egner seg bra i livet og ved benslutt på bukser. Det finnes også mange forskjellige kvaliteter på dette, noen er ikke så mye ribbet og kan brukes til luer og som erstatning for jersey om man er fri for det. Hilco sin ribb har vært veldig populær, men etter min smak er denne altfor grovribbet om jeg kan kalle den for det. Jeg foretrekker Stoff og stil sin, eller andre i samme kvalitet, da denne er finere eller ikke så grov som Hilco sin ribb.

På disse buksene har jeg brukt rosa og lysblå ribb fra Stoff og stil:


Isoli
Jeg kan ikke så mye om isoli, men kan iallefall fortelle det jeg vet. Isoli kan være laget av bomull/polyester og tilsatt elastan sånn at det er noe stretch i det. Det har ofte en lodden og myk bakside. Dette er ett tykkere stoff som egner seg fint til bukser, onepiecer og kan godt brukes til litt tykkere gensere.

Denne knytebuksen er sydd av isoli og bomullsjersey. Det ensfarvede stoffet er isoli:

Vevd bomull
Mange kaller dette også for faste eller stumme stoffer. Vevd bomull er 100% bomull og ikke tilsatt elastan e.l, så det er ikke elastisk. Av dette er det ofte sydd sengtøy, gardiner, kjoler, ballongbukser o.s.v. Jeg har ikke sydd så mye av vevd bomull, men her er en bluse som jeg har sydd etter lillesnuppas stoffvalg og en kjole for salg.


French terry
Det er ett stoff som ligner på Isoli og kan være 100%bomull eller være blandet med polyester og elastan/lycra. Kjennetegn for dette er at det er glatt på den ene siden og løkkete på den andre siden. Vil si at det har samme bruksområde som isoli, men kan være noe tynnere i kvaliteten. Jeg er veldig begeistret for dette stoffet, syns det passer veldig godt til bukser og kjoler til de små.

Denne buksa er sydd av french terry:

Dette var det jeg rakk i dag. Kankje lager jeg ett nytt innlegg om andre stoffer senere. Kom gjerne med rettelser og tilbakemeldinger om jeg har skrevet noe feil. Så håper jeg noen har nytte av dette :)

(Psst! Jeg blir glad om noen gidder å kommentere)

Ha en fin dag!

20 kommentarer:

 1. tusen takk for kjempefin forklaring :) Jeg er helt nybegynner når det gjelder å sy så dette var flott :)
  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre! Takk for hyggelig kommentar :)

   Slett
 2. Så snilt av deg å gidde å lage en slik oversikt, sikkert mange som finner veien til den gjennom Google.

  Håpe fler kommenterer, jeg ser også at jeg har mange lesere daglig, men ikke mange kommenterer. Ja til kommentarerer!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, hadde trengt en slik guide selv da jeg starta..tror faktisk jeg ennå kunne trengt en når det kommer til stoffer jeg ennå ikke har prøvd meg på :)
   Å takk for dine kommentarer!! Må vel bli flinkere selv også til det.

   Slett
 3. I dag var jeg så heldig å få en symaskin i gave av min svigermor og hennes kjæreste, som takk for at jeg har passet hunden deres en del i det siste(er nå hjemme i permisjon med minstemann likevel:) ), og etter noen timer med research snublet jeg over deg.

  Og takk for det!

  Har klødd meg en del i hodet over hvilke stoffer jeg skal bestille, og denne guiden kom meget godt med :)
  Gleder meg til å lære mer fra deg, klærne dine er helt nydelige!

  Ha en fortreffelig kveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Først må jeg si tusen takk! Hyggelig at du liker det jeg lager :)
   Gratulerer med symaskin, du får nok mange fine stunder med den :) Jeg skal lage ett innlegg til med flere sorter stoffer, så da får du mere hjelp om du trenger.
   Kos deg med søm og lykke til!

   Slett
 4. Så flott at du har lage denne guiden. Jeg er ny i "faget" sying, men prøver etter beste evne:-) stoff valg er vanskelig når det ikke står noe om det i nett butikkene, så dette er til god hjelp for meg. Du lager også masse pene klær, gøy å se og bli inspirert av. Tusen takk og ha en fin ny uke.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Lagde dette innlegget siden jeg selv syns det var fryktelig vanskelig å vite hva som var til hva, når jeg begynte :)

  SvarSlett
 6. Her fikk vi en flott stoff-forklaring:) Hodet mitt klarnet veldig nå i denne "stoff-jungelen"

  SvarSlett
 7. Hei=) Kjempebra innlegg=) Hvor har du funnet mønster på den buksen i french terry?=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Har brukt buksemønster fra Heiltspesiell&Jubels bok, å lagd min egen variant av lommene :)

   Slett
 8. Google sendte meg rett til deg! :)flott forklaring til oss som er nesten blank når det gjelder stoffvalg :) tusen takk!

  SvarSlett
 9. Super forklaring. Stadig nye stoff og nye navn. Veldig greit med denne oversikten. Link fra Facebook førte meg til siden din.

  SvarSlett
 10. Tusen takk! Flott forklaring!

  SvarSlett
 11. Tuuusen takk .Det her var lærerikt . Har ikke begynt å sy , men er i planleggingsboksen :-) har kjøpt noe jersey og har tenkt å kjøpe overlockmaskinen :-) gleder meg til å begynne :-)

  SvarSlett
 12. Fine forklaringer, takk for det! :)

  SvarSlett
 13. Dette var nyttig for en nybegynner i sying ☺ Takk.

  SvarSlett
 14. Takk for beskrivelsene. Det er så mye stoff man kan kjøpe på nettet og da blir det vanskelig for en som "må ta på" stoffet før jeg kjøper. Har heller aldri tenkt på hva stoffene heter før nå. Så selv 8 år etter at du laget innlegget er dette meget nyttig. Eksempler på hva man kan sy av de forskjellige stoffene var bra.

  SvarSlett
 15. Dette var en fin oversikt, mange år etter du publiserte den for første gang. Jeg skal nå prøve meg på French Terry ser jeg. Det var en ny type stoff for meg.

  SvarSlett